MEDIA


TV program "Het Hoge Noorden"

From Februari 2022 a cameracrew, directors and presenter Dionne Stax have been following us on our journey to find our dream home in Sweden and turn it into a Bed & Breakfast.

The program "Het Hoge Noorden" was on Dutch television at omroep MAX (NPO1) from March till May 2023 and had 7 episodes.

https://pers.omroepmax.nl/afleveringen-het-hoge-noorden/

 


Online article in Siljannews

”Try before you die” – Pauline och Vincent bytte Holland mot Nås

Vincent och Pauline Ellerbrak följde drömmen och sålde sitt hem i Holland för att söka husdrömmen i Sverige.

Efter en hel del sökande efter huset, som förutom ett boende till dem själva, också skulle rymma möjligheten att driva en verksamhet med Bed & Breakfast fann de till slut sitt nya hem; Gamla Apoteket i Nås.

Det var av en tillfällighet de fann sitt Apotek. Vincent lagade bilen på verkstaden i Nås och berättade för mekanikern om parets husletande. Genast fick han tips om det stora hus som bara en liten bit bort fanns till salu.

— Vi åkte hit och tittade och kände direkt att det här kan vara något. Eftersom vi befann oss på genomresa bokade vi snabbt en besiktning och när vi fick klartecken av mäklaren att köpet var möjligt var affären färdig på en dag, berättar Vincent.

Den 30 juni slår Vincent och Pauline upp portarna till det Gamla Apoteket i Nås. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Efter att ha växt upp med resor till Sverige och Blekinge under barndomen ville Vincent visa landet för sin familj. 2007 besökte de för första gången Sverige och ganska snart föddes drömmen om att en gång kunna flytta hit. Målet riktades till mitten av Sverige, för att kunna få ta del av vintern, naturen och tystnaden.

Pauline är den som under många år närt drömmen om ett eget B&B. Hon bytte ett stressigt arbete inom media och marknadsföring mot ett helt annat arbete, som hittills inneburit en hel del renovering, vid Apoteket i Nås.

— Jag har drömt om att göra det här. Att ha människor runt omkring mig och se till att det är mysigt och att de känner sig välkomna, berättar Pauline.

Snart 100 år gammalt är huset som nu får nya kläder i form av B&B. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Planen var att även ha en liten campingverksamhet. Pauline och Vincents son flyttade från början med och tanken var att han skulle sköta campingen, men saknaden efter flickvännen hemma blev för stor och efter en tid bestämde han sig för att flytta tillbaka till Holland.

Ett litet sommarcafé kommer det troligen att bli, ute på gården som sannerligen är lämpad för verksamheten. Det Gamla Apoteket ligger precis intill vägen men skyddas av grönska. Idyllen är slående. I år räcker det dock med att öppna för övernattning. Caféet får vänta till senare.

Sonens flytt tillbaka till Holland blev ett nederlag. Kvar hemma finns även en dotter och att lämna barnen är det som paret beskriver som den största utmaningen.

— Vår dotter är 25 år, hon hade redan flyttat ut. Men vår son är bara 21 och han bodde ju med oss. I Holland är det väldigt tidigt att flytta ut vid den åldern, berättar Pauline.

Allt har dock löst sig till det bästa. Syskonens relation hemma i Holland har blivit starkare och tillsammans med släkt och vänner besöker de sina föräldrar i Nås i kombination med turistande i närområdet och skidåkning i Sälen.

Det krävs en del för att ta sig an det stora projekt det innebär att lämna hus, hem, vänner och nation.

— Det handlar om ett mindset. Om att följa sina drömmar och göra det man vill. Try before you die, säger Vincent.

— Jag vet ju inte om jag kan, men jag kan försöka, säger Pauline om resan att starta ett eget B&B.

Naturen är viktig. De tre rummen som finns för uthyrning från och med sista juni är döpta till Forest room, Owl room och Northern light. Sedan de kom till Sverige, i mars 2021, har det dock varit mestadels arbete på agendan. Att njuta av naturen har fått vänta tills dess att renoveringen är färdigställd.

Det har varit ett minst sagt omfattande arbete att få det Gamla Apoteket i skick att bo i. Alla fönster är bytta, nya badrum är installerade och mycket mer därtill har de hunnit göra. Än är det inte helt klart inför öppnandet och lite stressade är paret, om än målmedvetna.

— Det har varit bara jobb, jobb, jobb, säger Vincent som även har ett arbete som lastbilschaufför för att finansiera renoveringen och ge en trygg ekonomisk bas under uppstarten av verksamheten på hemmaplan.

Själva tajmingen för öppningen av B&B-verksamheten är perfekt. Ingemarsspelens och Vansbrosimningens besökare fyller bokningarna under de första veckorna. Dessutom har parets äventyr i Sverige följts av en holländsk tv-serie och redan har de blivit igenkända flera gånger när de träffat holländska turister på besök i Dalarna.

Det blir inget Vansbrosimm för Vincent och Pauline och de väntar med att se Ingmarsspelet tills dess att de behärskar svenskan lite bättre. Nu ser de fram emot att få lära känna sin nya plats och dess invånare ännu mer när arbetet med att få verksamheten i huset lugnat sig en aning.

Men de har redan hunnit bekanta sig med några utav grannarna, bland annat då de anordnade loppis av de gamla möblerna som följde med vid apoteksköpet. De är också glada över det fina bemötande som kommunens näringslivsenhet bjudit på.

Vincent och Pauline känner sig välkomna och det är ingen tvekan om att deras blivande gäster kommer att uppleva precis den välkomnande och mysiga miljö som Pauline drömt om att få skapa.


Viktoria Åkesson Forsman
viktoria.akesson.forsman@siljannews.se

”Forest room” står snart färdigt, inspirerat av en tavla av Paulines pappa. Foto: Viktoria Åkesson Forsman
Efter att ha hittat nya favorittapeter fick det sista rummet sitt namn; Owl room. Foto: Viktoria Åkesson Forsman